Multitechnisch dienstverlener SPIE is op vele vlakken actief. Maar anders dan de meeste installateurs onderscheidt SPIE zich door zorgspecifieke proposities. In de zorg kent het bedrijf twee belangrijke doelgroepen: cure en care. “Twee volstrekt verschillende markten, met eigen uitgangs-punten en eigen technische oplossingen”, stelt Han-Michiel Verroen, verantwoordelijk voor de business development binnen healthcare.
Cure
Onder de doelgroep ‘cure’ schaart SPIE ziekenhuizen en klinieken. “Healthcare is een groeiende markt, waar steeds minder geld voor beschikbaar is. Er moet meer gedaan worden met minder mensen”, zegt Verroen. “Wij kunnen een belangrijke rol spelen in het zo efficiënt, vriendelijk en goed mogelijk organiseren van veel zaken in een ziekenhuis. En klanten hoeven zich daarvoor maar tot één partij te wenden in plaats van tien.”
SPIE levert vier verschillende zorgspecifieke diensten. “Onze eerste propositie betreft ziekenhuismedia. Van telefoon, televisie, internet en het bestellen van maaltijden tot het kunnen raadplegen van elektronische patiëntendossiers. Wij kunnen high end terminals leveren. Met touch-
screens die met zwenkarmen uit het plafond komen. Of een televisie met een setup-box en een afstandsbediening.” Verroen: “Ik verwacht dat over niet al te lange tijd patiënten hun eigen tablet meenemen naar het ziekenhuis. Vlak voor opname krijgen ze bericht dat ze een speciale ziekenhuis-app kunnen downloaden, waarmee ze in het ziekenhuis, in een beschermde omgeving, alles kunnen doen wat ze nu via een vaste terminal doen. Hoe mooi zou het zijn als patiënten, zodra hun opname voorbij is, meteen een evaluatieformulier kunnen invullen? Ik verwacht dat wij de techniek voor deze bring-your-own-device-service in het derde kwartaal van dit jaar klaar hebben.”
De tweede dienst die SPIE aan ziekenhuizen levert betreft het Medisch Oproep Systeem (MOS) waarmee medische alarmen van bijvoorbeeld infuuspompen of hartbewaking kunnen worden doorgemeld. “Deze dienst doen we samen met onze partner CLB, die als enige partij in Nederland gecertificeerd is om zogenoemde klasse II-B systemen aan te leggen.”
Verder heeft SPIE vorig jaar de belangrijkste kopstukken van het voormalige Imtech Care & Cure overgenomen, een partij die gespecialiseerd is in het aanleggen van
ziekenhuissystemen. SPIE verzorgt de complete technische installatie van operatiekamers en medische apparaten. “Fabrikanten van die peperdure apparaten doen de
installatie niet zelf. Daar schakelen ze ons voor in”, legt Verroen uit.
De vierde specialistische service die SPIE biedt, heeft te maken met bereikbaarheid. “Het gaat om in-building wireless-systemen”, zegt Verroen. “Ziekenhuizen kiezen steeds vaker voor het aanleggen van een nieuwe basis wireless infrastructuur, waarop allerhande toepassingen zoals wifi, private gsm, C2000-dekking en versterking van het mobiele signaal met een hoge gelijke beschikbaarheid kunnen draaien. De ontwerpen worden veelal samen met KPN of andere providers gemaakt.”
Betalen per maand is een belangrijke trend als het gaat om de financiering van de diensten die SPIE ziekenhuizen biedt. “Er is echt behoefte aan transparantie in de markt. Met een maandbedrag weten ze precies waar ze aan toe zijn. Overigens zien we dat ziekenhuizen soms nog wat huiverig zijn voor best value procurement, waarbij wij de oplossing leveren voor hun vraag. Dat kan te maken hebben met het feit dat ziekenhuizen grote eigen ICT-afdelingen hebben die zelf veel willen doen. Bij onze care-klanten ligt dat anders. ”
Care
De doelgroep ‘care’ van SPIE bestaat uit verpleeg- en verzorgingshuizen en gehandicaptenzorg. Hiervoor heeft SPIE de Soluzo-oplossing ontwikkeld. Soluzo is een integrale zorgoplossing die stoelt op een combinatie van kwaliteitsverbetering van zorgprocessen en de toepassing van zorgtechniek die zich reeds in de praktijk bewezen heeft, inclusief directe kostenbesparingen. “Wij denken vanuit de medewerkers en de cliënten in de zorg”, vertelt Verroen. “We willen dat mensen zo lang mogelijk en zo veel mogelijk zelf kunnen doen. Onze bijdrage moet niet zijn dat mensen voor ieder wissewasje op een rode knop moeten drukken, maar dat ze zelf zo lang mogelijk de controle over hun eigen leven houden. Techniek is daarbij een goed hulpmiddel.” Verroen: “Soluzo begint altijd met een quickscan. Daarvoor zijn we de samenwerking met Sophisticaid aangegaan. Mede-eigenaar Henk Verheesen, zelf ooit directeur van een aantal verpleeghuizen. Die weet veel van interne processen en hoe daarop bespaard kan worden. Vaak kunnen we de processen stroomlijnen en in combinatie met slimme zorgtechnologie. Bij slimme zorgtechniek gaat het om gemaksdiensten, zoals bestellen per beeldscherm, diensten voor veiligheid en bewaking zoals toegangssysteem, dwaaldetectie, cameramonitoring en verpleegoproep, maar ook om het elektronisch cliëntendossier (ECD) aanbieden op een aanraakscherm voor de bewoner en medewerker.”
Soluzo vraagt van de zorgaanbieder geen forse investering vooraf. Het dekt de gangbare risico’s af in de vorm van een abonnement. De zorgorganisatie betaalt tien jaar lang een abonnementsprijs per dag per cliënt. Daarvoor levert Soluzo projectondersteuning, zorgtechniek en softwarelicenties, onderhoud door middel van een jaarlijkse monitoring van de techniek, begeleiding en garantie op kosteloze vervanging.
Voordeel voor een zorgaanbieder is volgens Verroen dat instellingen altijd met de nieuwste techniek kunnen werken. “De cliënt least ook innovatie. Moet er een keer iets worden vervangen, dan zullen we dat doen volgens de laatste stand der techniek. En met proven technologie die tien jaar gegarandeerd wordt. Het abonnement is heel flexibel en gemakkelijk op- en af te schalen. Het zegt wel wat dat De Lage Landen het heeft aangedurfd om de financiering voor onze oplossing voor elkaar te krijgen. Dat is een betrouwbare financiële partner.”
Verroen hoopt Soluzo in de komende tijd ook voor de thuiszorg in te kunnen zetten. Naast Soluzo verzorgt SPIE ook vaak de gebouwgebonden installatietechniek in de zorg. “Onze mensen weten hoe het reilt en zeilt in de zorg. Onze monteurs installeren door het hele land domotica bij zorgaanbieders, we hebben een landelijke dekking en geen van onze monteurs zal het in zijn hoofd halen om met modderlaarzen door een verpleeghuis te banjeren. We hebben een unieke propositie. ”
Meer informatie over de Care & Cure oplossingen van SPIE?
SPIE Nederland B.V.
De heer Han-Michiel Verroen – Sales Director
SPIE Healthcare han-michiel.verroen@spie.com
www.spie-nl.com